Perkongsian resepi ini daripada Chef Muhd Fahim kepada adiknya yang tidak berapa mahir memasak . Beliau di negara seberang berkongsi resepi ini menerusi panggilan video sambil berbual hal lain bagi mengeratkan hubungan persaudaraan antara kami. Saya dengan ringan tangan juga menaip untuk berkongsi kepada anda semua π! Terima kasih , ngah !
Hidangan π : π€π€π€π€π€π€π€
Hasil : 40 biji π
BAHAN-BAHAN :
- 3 tin sardin (tanpa kuah)
- 1 paket tepung ubi (500g)
- 1 sdk tepung jagung
- 1 sdk baking powder
- garam secukup rasa
- 1 sdt ajino-moto (perasa lain juga boleh jika mahu)
- Sediakan air secukupnya
Buat sendiri boleh la potong pelbagai bentukππ
- Ramas ketiga-tiga tin sardin di dalam besin sehingga halus.
- Masukkan tepung ubi. Gaul rata.
- Masukkan garam secukup rasa bersama perasa ajino-moto , baking powder dan tepung jagung.
- Masukkan air sedikit demi sedikit diselang-selikan dengan menggaul.
- Gaul sehingga rata dan mudah untuk dibentuk.
- Genggam-genggam adunan anda dan mula membentuk secara membujur dengan mampat.
- Panaskan minyak dan mula menggoreng.
- Goreng keropok lekor anda sehingga terapung.
- Keropok lekor siap diangkat dan dihidang bersama sos cili. YUMMY !
- Selamat mencuba ! π
No comments:
Post a Comment
Assalammualaikum kepada pembaca :) . Terima kasih kerana sudi membaca blog Cik Syamimi ! Nak request artikel apa-apa , awak boleh komen bawah ni . Lots of love for you'all !