Sunday, July 19, 2020

RESEPI MEE GORENG DAGING | CONFIRM SEDAP | CONFIRM JADI | selamat mencuba


Taiwanese Beef Noodle Soup | Asian cooking, Beef noodle soup, Food
Assalammualaikum wbt . Apa khabar ? Kali ini Cik Syamimi rajin untuk berkongsi resepi Mee Goreng Daging. Sebenarnya entri kali ini sangat sesuai kepada pembaca-pembaca yang mahu belajar memasak. Sebab resepi ni jugak adalah resepi pertama yang Cik Syamimi belajar daripada Bonda Cik Syamimi .  

Cik Syamimi harap sangat resepi ni dapat membantu anda yang baru belajar memasak . Oh ya ! Resepi ini juga , Bonda masak untuk buat makan2 tau ! Jadi mestilah sedapppp ! πŸ’–πŸ˜πŸ’¦πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ™Œ. JOMMM KITA START :

HIDANGAN 1 KELUARGA
Bonda masak 19.07.2020 untuk dijamukan bersama rakan2 di Kelas Khatamnya.
Bahan-bahan :
Mee Goreng Daging Yang Simple Dan Mudah Di MasakResources: How to get your Stickers on Giphy — MΓ©lanie Johnsson
  • Bawang Putih 5ulas (diketuk / dihiris nipis)
  • Bawang Merah 3 biji (ditumbuk lumat / dihiris nipis)
  • Cili Kisar / Sambal Tumis (secukupnya , sebab ada jenis cili yang pedas)
  • Mee (sebungkus)
  • Daging mentah (dipotong dadu) / Daging Kisar ( letak saja berapa banyak nak / optional - boleh ganti dengan seafood atau ayam)
  • Sayur-sayuran ( Sawi , Taugeh , cendawan sayur lain yang anda suka )
  • Serbuk Penambah Rasa (optional)
  • Garam
  • Meatball / Fishball / Tak kisahla nak tambah apa lagi . 
Cara-cara :
Action Bronson Reaction Sticker by Cartuna for iOS & Android | GIPHY
  1. Tumis bawang putih sehingga naik bau kemudian masukkan bawang merah . Tumis sehingga bawang layu dan berbau harum .
  2. Masukkan Cili Kisar dan masak selama 15 minit dengan api sederhana . Tutup kuali supaya tidak terpercik . Apabila minyak telah terapung , maknanya Cili Kisar dah masak / Masukkan sambal tumis . Masak seketika . Tidak perlu terlalu lama sebab sambal memang dah masak . 
  3. Masukkan daging . Kacau rata .
  4. Masukkan Meatball / Fishball / apa2 yang anda nak tambah , sotong ke apa ke . Kacau smpai masak.
  5. Masukkan Mee , Sawi dan taugeh . Kacau Rata lama sikit .Gaul lama supaya rempah sekata dan mee lambat basi . Tambahkan sedikit kicap (optional) Lagi sedap letak kicap pekat , Bonda beli jenama Mudim / Cik Syamimi lebih suka kicap Mahsuri .
  6. Masukkan garam , Serbuk penambah rasa secukupnya . Kacau2. SIAPPP !   SENANGNYA !!!! 
Hiasan : Potong halus dan taburkan . Ermmmm lagi menaikkan selera !!! 
    stars animated GIF | Desain grafis, Grafis, Desain
  • Daun sup
  • Cili merah / Cili hijau
  • Bawang goreng
SELAMAT MENIKMATI HIDANGAN ANDA !! ALHAMDULILLAH πŸ’.

Semoga Bermanfaat πŸ’™πŸ’šπŸ’›πŸ’œπŸ’―
Tips And Tricks Byobeauty Sticker by Courtney Shields for iOS ...


  • Jika menggunakan daging mentah , anda boleh merebusnya dahulu untuk menjimatkan masa . Jika tidak direbus , anda perlu masukkan 1/4 cawan air ke dalam tumisan dan tumis daging sehingga kering . Lagi bagus kalau ditutup . 
  • Mi goreng yang telah disimpan dalam peti bawah , panaskan dengan menambah sedikit air supaya mi tidak hangus. Kemudian tutup periuk seketika .

No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum kepada pembaca :) . Terima kasih kerana sudi membaca blog Cik Syamimi ! Nak request artikel apa-apa , awak boleh komen bawah ni . Lots of love for you'all !