Assalammualaikum ! ❤ Bertemu lagi anda dengan Cik Syamimi dalam entri kali ini . Hari ini Cik Syamimi ingin berkongsi resepi bonda tercinta. Resepi ini sangat lah mudah dan yang paling penting , SEDAPPPP !
Cik Syamimi akan guide anda terutamanya pembaca2 yang baru belajar memasak dengan TIPS-TIPS yang sangat membantu menaikkan selera dan aroma asam pedas kita hari ini . Okey , JOM KITA STARTT !
BAHAN-BAHAN :
- Bawang putih 3 ulas ( dikisar )
- Bawang merah 3 biji ( dikisar )
- Kunyit 1 inci ( dikisar )
- Cili kisar 3 sudu besar penuh
- Air ( secukupnya )
- Tomato ( suka hati , dipotong )
- Daun kesum segenggam ( suka hati )
- Serai 2 batang ( diketuk )
- Bunga kantan ( suka hati )
- Bendi ( suka hati )
- Air asam jawa / Asam keping ( secukupnya )
- Ayam / Ikan / Daging ( suka hati )
- Garam / Serbuk Perasa / Ajino ( secukupnya )
CARA MEMASAK :
1. Kisarkan bawang putih , bawang merah bersama kunyit sehingga lumat.
2. Tumis bahan yang dikisar sehingga wangi .
3. Masukkan Cili kisar bersama air setengah cawan , serai dan batang bunga kantan yang diketuk . Kacau rata . Kemudian tutupkan kuali dan masak sehingga naik minyak .
4. Tambahkan lagi air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki. Kacau rata . Masukkan ayam / ikan , biarkan sehingga masak.
5. Tambahkan bunga kantan , daun kesum , tomato , kacang bendi , dan air asam jawa / asam keping .
6. Biarkan seketika sehingga bendi masak . Masukkan garam dan perasa secukupnya . Kacau rata .
7. Siap untuk dihidang ! MUDAHNYAAA πππ.
Batang bunga kantan dapat menaikkan aroma harum pada kuah asam pedas . Jangan dibuang . Ketukkan dan letak sahaja saat menumis . Begitu juga ekor batang serai .
NOTA CIK SYAMIMI : ALHAMDULILLAH TERIMA KASIH SEBAB SUDI MENCUBA RESEPI BONDA CIK SYAMIMI . SELAMAT MENJAMU SELERA πππ!!!
No comments:
Post a Comment
Assalammualaikum kepada pembaca :) . Terima kasih kerana sudi membaca blog Cik Syamimi ! Nak request artikel apa-apa , awak boleh komen bawah ni . Lots of love for you'all !