ASSALAMMUALAIKUM WBT,
πHai semua kini Cik Syaamimi kembali lagi dengan resepi baharu . Orait gais , resepi kali ini adalah resepi ringan ,ringkas dan yang paling penting mudah . Mesti korang tertanya-tanya kan , apa jenis makanan risol mayo ni . Okey , meh sini Cik Syamimi bagitau .
πRisol mayo ni adalah makanan yang Cik Syamimi belajar dari bonda , dan resepinya berasal dari negara seberang ,Indonesia. Seperti yang korang tau kan , Indonesia terkenal dengan kepelbagaian jenis makanan yang divariasikan . Senang kata , diorang ni kreatif la , ada je idea nak buat dan boleh dijual .
πRisol Mayo ni , ala-ala lempeng tapi digoreng semula seperti dalam resepi dibawah .Boleh di frozen . Pada pendapat Cik Syamimi , Risol Mayo ni sangat sesuai untuk dijamu sebagai hidangan sarapan pagi , minum petang , ketika bersantai bersama keluarga dan ketika hujan. Biasalah masa hujan kan lapar , jadi korang boleh la cuba resepi Risol Mayo ni . Memang kenyang lah . Di kesempatan ini Cik Syamimi ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin kepada semua pembaca . ππππ
Okey , jom kita start !
Bahan kulit :
- 240 gram tepung gandum / flour
- 600 ml air / water
- 1 tbs garam / salt
- 2 biji telur / eggs
- 2 tbs minyak masak / cooking oil
Cara - Cara membuat kulitπ :
Disini Cik Syamimi sertakan video ringkas kulit Risol Mayoπ
1. Campurkan air , gandum dan garam , kacau sebati sehingga tiada ketulan tepung .
2. Masukkan 2 butir telur dan minyak.
3. Adunan kulit siap !
So , untuk buat kulit risol mayo ni as simple as korang nak buat lempeng . Tapi ketebalannya jangan tebal macam lempeng , just nice je supaya senang nak gulung . Kalau korang buat tebal , kulit tu akan senang koyak bila kita nak gulung .
Bahan inti : ( korang boleh ikut citarasa masing2)
- 4 biji telur rebus / boiled eggs
- mayonis / mayonaise
- hirisan ayam / sliced chicken
- udang / prawns
Cara- Cara membuat inti π:
Untuk pembuatan inti , korang boleh pelbagaikan ikut kesukaan masing-masing , boleh buat kentang macam inti karipap atau sardin , atau ikutlah kreativiti korang . Tapi bonda Cik Syamimi lebih sukakan mayonis sebab katanya nanti risol mayo akan lebih rasa lemak - katanya hehe.
2. campur mayonis .
3. kacau rata , udang dan ayam tu asingkan pun boleh , maksudnya tak payah campur dalam telur , nanti nak gulung baru letak .
4. bahan inti siap , so simple .
Bahan untuk golek risol mayo sebelum digoreng :
- tepung / flour
- air / water
- serbuk roti / bread crumbs
After siap buat kulit tu , gulung la bersama inti macam korang nak buat popia . Then untuk gam bahagian hujung kulit , boleh bancuh tepung dan air . Tapi bancuhan perlulah pekat macam nak buat cengkodok / jemput-jemput / welkem2 . Hahahahah orait .
Lepas siap korang menggulung tu , rehatkan kejap risol mayo tu dalam 5 minit supaya bahagian hujung tu betul2 melekat so nanti time nak goreng , tak delah terburai isi risol mayo korang dalam kuali tu , dah takde penjarakan sosial , beraya sakan dalam kuali ππ .
Untuk rangupkan kulit bahagian luar , sebelum goreng tu , golekkan risol mayo korang dalam putih telur atau bancuhan tepung bersama air . lepastu golek-golek lah dalam serbuk roti .
Goreng risol mayo tu sehingga kekuningan / keemasan . Jangan kecoklatan pulok . πGaring benor tapi kalau korang suka coklat-coklat , boleh ajee . Sebab risol mayo ni tekstur dia RANGUP DILUAR LEMBUT DIDALAM . MEMANG MARBELESSS MAMAMIAA ππππ
.
No comments:
Post a Comment
Assalammualaikum kepada pembaca :) . Terima kasih kerana sudi membaca blog Cik Syamimi ! Nak request artikel apa-apa , awak boleh komen bawah ni . Lots of love for you'all !