Saturday, May 29, 2021

RESEPI KETUPAT DAKAP


Assalammualaikum wbt , 

Hai korangg , berjumpa lagi kita dalam entri resepi baharu yang akan Cik Syamimi kongsikan dalam blog ini . Dua hari lepas , Cik Syamimi baru belajar dengan Bonda cara untuk membuat ketupat dakap ni . Ada sesetengah orang panggil ketupat dakap ,dan ada yang panggil pulut dakap. Tak kisah la apa pun nama dipanggil , asal nampak 2 bungkus pulut yang dibalut dengan daun pisang dan diikat sekali , dakap la tu . 

Ada lagi satu jenis ketupat yang dipanggil ketupat palas . Bagi korang yang baru nak belajar tu , Cik Syamimi nak share sikit , kalau korang nak buat ketupat palas yang tiga segi tu , bahan nak buat pulut dia tu sama je macam ketupat dakap . Just balutan dan bentuk sahaja yang berbeza. Ikut lah kesukaan korang , ada yang suka ketupat dakap ni sebab daun pisang mengeluarkan aroma yang wangi berbanding daun palas.   So , Here we goo ! 

Let's Start !

PEMBUATAN PULUT : 

So gais, sukatan  bahan2 yang Cik Syamimi listkan kat bawah  adalah untuk hasilkan anggaran dalam 40 dakapan ketupat ( 80 ketupat solo ) . Allright , bahan2 diperlukan adalah : 

  •  2 kg beras pulut  
  •  1 kg santan fresh 
  •  Gula secukupnya 
  •  Garam secukupnya 


Cara - caranya :

 1.  Basuh bersih dan rendamkan beras pulut kita selama 1 malam . 

 2. Kukus beras pulut yang telah direndam semalaman sehingga masak .  Buat lubang ditengah-tengah beras tu supaya pulut cepat masak . Dah masak , pindahkan dalam bekas yang luas , senang nak gaul . 

 3. Masak santan fresh didalam periuk , tambahkan gula dan garam . Anggaran boleh ikut citarasa korang . Bonda Cik Syamimi masukkan 1 cawan gula dan 2 sudu garam . Kalau nak pulut korang tu rasa lemak2 , boleh kurangkan gula . Adjust je. 

 4. Kacaukan selalu santan kita tu supaya santan tak pecah . Matikan api apabila santan dah mendidih seketika . 

 5. Angkat santan dan boleh tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam pulut kita supaya pulut  sebati . Kacau sehingga sebati  . Tuangkan panas2 pun takpe . Jangan tunggu pulut sejuk nanti susah nak kacau , pulut jadi agak keras sedikit. 


 6. Dah sebati tu , time ni lah korang bole bahagi2 ke beberapa bekas untuk variasi kan pulut korang ni . Ada yang buat pulut kosong (pulut manis) , jagung , kacang , dsb .


 7. Bentukkan pulut bujur- bujur . 

CARA NAK BALUT DENGAN DAUN PISANG : 



Allright , kita perlukan anggaran 3 ikat daun pisang kalau korang beli kat luar . 

 1. Potong daun pisang kepada saiz sederhana (separuh kertas A4) .

 2. Basuh daun pisang , gosok dengan perlahan pada permukaan daun pisang sambil alirkan air dengan perlahan .

 3. Lap daun pisang dengan kain kering . 


 4. Layurkan daun pisang di atas api yang kecil supaya daun pisang tidak terlalu hangus . Hanya layur pada sebelah bahagian untuk mengelakkan daun terlalu  lembik . Lembik macam tak kena  perkataannya , aaa mcm ni , jangan sampai daun pisang korang bergulung . Sebab kan , bila kita kukus nanti , daun terus jadi hitam , seram hahahaha. 

Tau korang, sebab Cik Syamimi punya jadi hitam πŸ˜“, yela kan 1st time belajar buat . Tapi yang penting tak menjejaskan rasa pulut pun. 

 So korang dah bole ke part seterusnya . Jom kita menggulung ! 


 1.  Potong tali rafia sepanjang lengan korang . Simpulkan pada hujung dan tali tu korang belah dua . Jadi panjang . Settle.  

 2. Letak pulut yang dah dibentukkan ke atas daun pisang pada bahagian licin (bahagian bawah daun pisang) . 

 3. Gulung lah sampai ke penghujung dunia , eh penghujung daun pisang . Lipat  je bahagian hujung tu macam kuih lepat . Sedapnya lepat ! Jadi ketupat dakap korang mesti panjang2 tau .  

 4. Buatkan pasangan dia ( jangan biar dia single ) . kemudian , Selitkan tali rafia ditengah2 pasangan tadi anggaran 5 cm atau panjang jari telunjuk korang di hujung . Lilit 2 kali di hujung kanan , 2 kali di  tengah , dan 2 kali di hujung kiri kemudian selit semula di tengah2 dakapan mereka  . Ikat mati je terus nanti nak makan gunting buang jugak tali tu . 

 5. Panaskan pengukus , kukus ketupat korang tu selama 1 jam , api sederhana . 

 6. Kalau nak rebus pun bole , letak ketupat dalam periuk , isi air paras2 ketupat , tunggu sampai air agak kering . Boleh juga direbus dalam rice cooker , boleh jimat gas kan. Pastikan air dah nampak kering baru angkat pulut dakap tu. Kalau tak , rasa manisnya akan kurang sebab dah resap dalam air

 7. Dah siap , sejukkan dulu ketupat , makan sejuk2 sedap , tekstur lebih kenyal dan mampat . 

 8. Tak cuba rugi ! SELAMAT MENCUBA KORANG ! πŸ˜˜πŸ’›

TIPS :

 1. Jangan lilit ketupat ketat sangat sebab bila nak rebus/kukus , ketupat akan mengembang sedikit , untuk mengelakkan daun pisang pecah . Bila dah pecah , makanya pulut pun terkeluar.

 2. Jangan layur daun pisang terlalu lama , menyebabkan warna daun pisang bertukar hitam apabila dikukus/rebus . 

 3. Selain dilayurkan di atas api , kalau musim panas , korang bole jemur daun pisang , mungkin rasanya lebih menarik , Cik Syamimi tak pernah try lagi . 

No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum kepada pembaca :) . Terima kasih kerana sudi membaca blog Cik Syamimi ! Nak request artikel apa-apa , awak boleh komen bawah ni . Lots of love for you'all !