Assalammualaikum wbt ! Hai semua pembaca-pembaca yang Cik Syamimi sayanggg ! Yeay kalini Cik Syamimi nak share resepi kuah asam yang x kan muak pun kalau masak banyak kali . Senang je resepi ni , korang boleh campak sayur apa-apa pun yang korang suka . Cik Syamimi pun masukkan sayur-sayur kegemaran so bila makan nanti makin berselera !
Hidangan : πππ
SO lesguuuuu !
Bahan-bahan :
- Sepeket putik jagung
- Bunga kubis
- Sebatang bunga kantan (dibelah dua)
- Sebiji tomato (dipotong empat)
- 1 keping asam keping
- Sebatang serai ( diketuk)
- Air secukupnya
- Gula
- Garam
- Perasa (optional)
- Sedikit serbuk lada hitam (optional)
Bahan kisar :
- Sebiji bawang merah
- 3 batang cili merah
- 1 inci belacan
- segenggam ikan bilis
Cara-cara :
- Tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan naik bau .
- Masukkan air secukupnya , sebanyak mana kuah yang korang nak sesuai dengan keadaan sayur yang korang nak letak.
- Masukkan serai , asam keping , gula , garam , perasa , serbuk lada hitam , bunga kantan .
- Biar kuah mendidih dan rasa . Adjust la kalau kurang rasa .
- Masukkan bunga kubis , putik jagung dan tomato .
- Biarkan sekejap dan kuah asam anda siap untuk dihidang .
- Asingkan siap2 serai dan asam supaya kuah tak terlalu masam .
SELAMAT MENCUBA !
No comments:
Post a Comment
Assalammualaikum kepada pembaca :) . Terima kasih kerana sudi membaca blog Cik Syamimi ! Nak request artikel apa-apa , awak boleh komen bawah ni . Lots of love for you'all !