Assalammualaikum wbt semua ! Harini Cik Syamimi akan kongsikan resepi Masak Lemak Petola Ular versi aunty Cik Syamimi . Dia ajar Cik Syamimi sebab dia dah tak larat nak masak . Lagipun Cik Syamimi memang tengah bersemangat nak belajar kan . So why not kan .
Resepi masak lemak ni tak pakai minyak langsung tau sebab seboleh-bolehnya nak kurangkan penggunaan minyak . Jangan risau resepi ni tetap sedap walaupun tak tumis . Buktinya , Aunty makan bertambah dua kali tau ! Bab pemakanan dia agak cerewet sikit dan memilih , tapi Alhamdulillah masakan Cik Syamimi dia boleh makan . Hehe ! ππͺ
Paling ummph digandingkan dengan : (ikan sepat)
Kalau nak hilang kan masin , boleh rendam ikan sepat ni dalam air garam semalaman.
So jom kita start !
Hidangan : π¦π¦π§π§
Bahan-bahan :
- 2 batang petola ular
- sepeket putik jagung
- cendawan
- gula
- garam
- perasa (optional)
- serbuk lada hitam
Bahan-bahan untuk dikisar :
- 2 ulas bawang merah
- 5 ulang bawang putih
- 3 batang cili besar merah
- 5 inci kunyit segar
- 2 kotak santan
- segenggam ikan bilis mentah
Cara-cara:
- Masukkan bahan kisar kedalam periuk .
- Masukkan setengah jug air dan biarkan mendidih .
- Masukkan gula , garam, serbuk lada hitam dan perasa (optional) .
- Masukkan petola ular , putik jagung dan cendawan .
- Biar mendidih dan taburkan bawang goreng . Didihkan sehingga aroma semerbak memenuhi ruang dapur korang . Hahahaahah ! Siyes tau , sedap gila bau .
- Siap untuk dihidang !
ps: cuba tauu! π
No comments:
Post a Comment
Assalammualaikum kepada pembaca :) . Terima kasih kerana sudi membaca blog Cik Syamimi ! Nak request artikel apa-apa , awak boleh komen bawah ni . Lots of love for you'all !